Præ – Sárosi Ádám tanulmánya

Præ kortárs irodalmi-művészeti folyóirat 1999 decemberében indult. A Balogh Endre (főszerkesztő), Barta Bandika és H. Nagy Péter által indított művészeti lap negyedéves megjelenésű. Többségében szépirodalommal (vers, próza egyaránt), irodalmi témájú elemzésekkel, esztétikai tanulmányokkal foglalkozik. Az immáron 10 éves Præ mára a fiatal budapesti művészszcéna egyik meghatározó fórumává nőtte ki magát. Mint szakkritikák és művészeti ujjgyakorlatok tere, fontos lehet a következő művészgenerációk szempontjából, hiszen a lap és később a művészeti portál története nagyívű tehetséggondozásról, a marginális témák, gondolatok felkarolásáról árulkodik. A Præ missziója, hogy képviselje a művészet iránt érdeklődő, esetleg magukat abban kipróbálni vágyó, de lehetőségeikben korlátozott (zömében egyetemista) fiatalokat.

(…)

A PRAE.HU Kft. az online lap kiadása mellett foglalkozik könyvkiadással is – már több tucat könyv megjelenését jegyezték, ezek közül több nyelvészeti témájút is. A társaság 2008-tól a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) társkiadója. A Præ stábja ezen felül foglalkozik programszervezéssel (2009-től az ELTE-BTK Trefort-kertjében heti rendszerességgel szervez különféle kulturális programokat), petíciókat hirdetett (többek közt a terézvárosi csendrendelet néven elhíresült törvénymódosítás ügyében), koncerteket bonyolít le (a Gödörtől a Millenárisig több kísérleti elektronikus zenei előadót mozgatott meg).

(…)

Præ olyan médiacsoporttá nőtte ki magát, ami túlmutat az irodalmi folyóirat, vagy akár az online felület lehetőségein, hiszen saját kulturális valóságot, saját szubkultúrát teremtett. Ebben meghatározó szerepe van a diffúz, szerzőt és szerkesztőt nem kifejezetten egymás alá-, fölérendelő szerkesztői rendszernek, a művészet szerepét illető antielitista felfogásának, illetve az integratív funkciókat ellátó egyéb tevékenységeknek. Az aktuális kérdések iránt érdeklődő egyetemistáknak érdemes tehát lapozgatni a folyóiratot és rendszeresen látogatni a PRAE.HU-t.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s